16-05

Slimme bezorgsoftware van Bumbal geïnspireerd op hommels

Uit nieuw onderzoek blijkt dat hommels bijzonder slim zijn. Dat wisten wij bij Bumbal natuurlijk al lang..  Naast dat bijen en hommels van nature over een ingebouwd handelsreizigers algoritme (wat onze bezorgsoftware ofwel transport software ook gebruikt) beschikken om de kortste routes naar nieuwe nectarlocatie te bepalen, blijkt dat hommels sociaal kunnen leren. Zeer interessant! Hommels kunnen leren hoe ze puzzels moeten oplossen door van andere hommels het kunstje af te kijken. De insecten geven via sociaal leren kennis door aan de rest van hun kolonie. Mogelijk kunnen hommels op die manier ook andere vaardigheden doorgeven aan hun soortgenoten. Hier kun je het onderzoek bekijken.

Het onderzoek

Wetenschappers van de Queen Mary University of London lieten hommels proberen de deksel van een puzzeldoos te halen. De dieren konden aan de deksel draaien door een rode of blauwe knop in te drukken. Om de doos te openen, was een bepaalde kleurencombinatie vereist. In de doos zat hun beloning in de vorm van suiker. Hommels die de combinatie niet door wetenschappers aangeleerd kregen, konden het alsnog leren door te kijken naar een ‘voorbeeldhommel’ die de combinatie wel had aangeleerd. 98 procent van de hommels die een meer ervaren soortgenoot als voorbeeld hadden, slaagde erin het gedrag na te doen. Applaus voor de hommels! De inspiratiebron voor onze slimme bezorgsoftware!

Bumbal, net als de hommels, blijft leren

Dit sociale leren passen we in feite ook toe bij de slimme bezorgsoftware van Bumbal. Met de inmiddels meer dan 200 Bumbal gebruikers die ieder hun eigen logistieke operatie hebben en een bepaalde combinatie van gebruikersinstellingen en stamdata toepassen, leren we continue hoe onze algoritmes, businessruling en (web en APP) interface nog beter ingezet kunnen worden. Dit is buiten ons eigen onderzoek en expertise van onze specialisten het fundament voor continue leervermogen.

Het blijkt maar weer eens dat we als mens dus nog veel leren van de natuur! Laten we er daarom ook zuinig op zijn. Samen met onze gebruikers dragen we een steentje bij door verspilling van loze kilometers tegen te gaan en via ons bijenadoptie programma waarmee we 1.000 bijen per klant ondersteunen. Doe je mee? Bel of mail Bas Holland voor meer info: bas@bumbal.eu / 013-2201600.

hommels, bezorgsoftware, transport