18-05

1/3 van de honingbijen heeft de winter niet overleefd

Hommels en bijen zijn de basis van de Bumbal routeplanner. Allereerst zorgen ze voor een duurzame wereld en daarnaast werken ze ook nog eens slim samen om transportvraagstukken op te lossen. Dat nu blijkt dat 1/3 van de honingbijen de winter niet heeft overleefd komt als een schok. In het weekend van de Nationale Bijentelling (afgelopen 15-16 april) slaan imkers alarm. Bij verschillende Nederlandse imkers zijn tientallen volken van honingbijen gestorven. De gemiddelde sterfte bij honingbijen in Nederland ligt na de afgelopen winter op ruim 32 procent, terwijl 10 tot 15 procent als normaal wordt gezien.  Vorig jaar deden ruim 3700 mensen mee aan de bijentelling. In totaal telden zij – ondanks het koude voorjaar – ruim 75.000 bijen en zweefvliegen.

Waarom zijn bijen zó belangrijk?

Zonder bijen ziet ons normale leven er heel anders uit. 80 procent van onze eetbare gewassen en bijna 90 procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. En ja, bijen zijn ook belangrijk voor de voedselvoorziening: als bijvoorbeeld fruitbomen niet worden bevrucht leveren ze veel minder fruit op. Appel- of perenbloesem die niet wordt bestoven, brengt maar de helft op, blijkt uit onderzoek’’. Slecht voor de economie en slecht voor de natuur. Dit moeten we niet laten gebeuren en daarom dragen wij een steentje bij! Samen met onze routeplanner gebruikers dragen we een steentje bij via ons bijenadoptie programma waarmee we 1.000 bijen per klant ondersteunen. We steunen er op dit moment al 200.000. Doe je mee? Bel of mail Bas Holland voor meer info: bas@bumbal.eu / 013-2201600.

De bijen in Nederland hebben onze hulp nodig

Wat bijen nodig hebben, is een ‘bed and breakfast’. Een gezonde omgeving met een fijne plek om een nest te maken en genoeg bloemen om nectar en stuifmeel uit op te halen. Met bed én breakfast gaat het slecht door een gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een gevolg van zaken als van verstedelijking, grootschalige landbouw en een gebrek aan bloeiende bloemen, planten en struiken. Er liggen zó veel tegels in de tuinen, in de weilanden staan geen bloemen. Er is landbouwgif en veel te weinig biodiversiteit. Het blijkt maar weer eens dat super belangrijk is dat we zuinig zijn op onze bijen en hommels. Help mee en steun de bijen in Nederland!