18-01

Alternatief voor Transport planning Excel Template

Een bezorgroute of transport plannen gebeurt bij veel bedrijven nog handmatig. Het is dan een heel gepuzzel om alle stops in de juiste volgorde te krijgen. helemaal als het om meerdere voertuigen gaat. Het is lastig om alles goed te overzien en om (last minute) wijzigingen door te voeren. Welke voertuigen en welke chauffeurs kun je inzetten op welke stops? En hoe kun je het beste rekening houden met zaken als venstertijden en alle andere klantwensen? Deze handmatige planning wordt meestal in Excel gemaakt, met een Transport Planning Excel Template. Hierbij wordt een standaard routeplanner zoals Google maps als hulpmiddel gebruikt. Dit is een prima manier als de planning eenvoudig is. Maar zodra er meer bestellingen komen, er meerdere busjes en meer serviceafspraken zijn, dan is deze manier van plannen niet meer efficiënt.  Een bezorgroute plannen in Excel kost dan te veel tijd, het is niet accuraat, de kans op fouten is groot en wijzingen zijn lastig door te voeren.

Nadelen Transport Planning Excel Template

Een bezorgroute plannen in Excel is tijdrovend en foutgevoelig. Verder kun je een Excel planning niet makkelijk delen met chauffeurs. Vaak is er binnen een bedrijf maar één persoon die over de noodzakelijke kennis en ervaring beschikt om op deze manier te kunnen plannen. Buiten dat hebben de standaard routeplanners, zoals Google maps, ook nog eens een aantal nadelen:

 • De adressen moeten handmatig worden ingevoerd;
 • Er kan maar één of enkele stops per keer worden gepland;
 • Het is niet mogelijk om meerdere voertuigen tegelijkertijd te plannen (voor optimale verdeling);
 • Je kunt geen specifieke instellingen gebruiken zoals voertuigtype, maximale beladingsgraad, noodzakelijke hulpmiddelen of bepaalde chauffeurscompetenties;
 • Er kan niet worden gepland op basis van venstertijden/tijdvakken;
 • De route/rijtijd berekening moet handmatig in Excel verwerkt worden.

Een planning maken in Excel is enkel handig en efficiënt wanneer het om een kleine route en een beperkt aantal stops gaat. Zodra er sprake is van enige groei kan dit logistieke stuk vele malen beter, sneller en eenvoudiger.

Bumbal als alternatief voor transport planning Excel template

Een plantool als Bumbal lost alle uitdagingen van handmatig plannen in één keer op en het is betaalbaar voor het MKB. Daarnaast ook eenvoudig in gebruik en je bespaart aanzienlijk op je plantijd. Pluspunten van automatische plansoftware voor bezorging en transport zijn:

 • De stops zijn makkelijk in te voeren via een systeemkoppeling of Excel upload;
 • Plannen met 1 druk op de knop, snel en makkelijk, ook voor meerdere ritten/voertuigen en/of dagen;
 • Er zijn specifieke extra instellingen voor klanten, voertuigen, chauffeurs en ritten beschikbaar;
 • De planning is voor iedereen digitaal inzichtelijk, zowel op kantoor als voor chauffeurs;
 • De planning is op ieder gewenst moment (automatisch) te wijzigen. Alle wijzigingen zijn dan ook direct bij iedereen bekend;
 • Extra’s zoals track en trace (voor zowel planner als de klant) zijn ook direct beschikbaar.

Wil je meer weten over de voordelen van automatisch plannen? Neem contact op met Bas Holland – bas@bumbal.eu voor extra (online) uitleg of vrijblijvende demo of bel 013-2201600. Of vul het contactformulier in via www.bumbal.eu/contact.

 

 

Transport planning Excel Template